COVID-19 — KORONAVÍRUS
Z hľadiska Áyurvedy sa jedná o neviditeľný parazitadrištá krimi, ktorý sa rozmnožuje tak, že napadá jadro buniek hostiteľského organizmu, kedže má len RNA, potrebuje cudziu DNA, ktorú rozkladá. Ak postihne ľudský organizmus, prejavuje sa ako tridóshické ochorenie, ktoré sa ťažko lieči. Prenáša sa väčšinou cez respiračný systém dýchaním a dotykom kože. Pochádza z mäsiarskeho trhu v Čine, skadiaľ sa rozšírilo do celého sveta. Ochorenie na Koronavírus sa zjavilo ako spoločná karma za pojedanie mäsa zvierat ako sú netopiere, hady, opice,potkany, psy, mačky atď. Z áyurvedskeho hľadiska sa jedná o kombináciu príčin prajňaparadha, zneužitie ľudského intelektu, krimiroga, napadnutie parazitom a ajírna, netrávenie spôsobujúce vznik ámadoshe, metabolických endotoxínov, ktoré sú živná pôda pre rast patogénov a parazitov, a príčina oslabenie metabolizmu a imunity. Pochádza z mäsiarskeho trhu vo Wuhane v Číne, kde sa preniesol pravdepodobne cez netopiere alebo hady na človeka.
Není náhoda,že ak preskladáme písmená v anglickom jazyku Coronavirus, vznikne Carnivorous, čo znamená mäsožravec. Na porovnanie v Číne, kde žije najviac mäsožravcov na svete sa koronavírom nakazilo vyše 20 tisíc ľudí, zatiaľ, čo v Indii, kde žije najviac vegetariánov na svete s podobným počtom obyvateľov ako v Číne, sa nakazilo len vyše 100 ľudí.
Hlavné symptómy
Váta kása-suchý kašeľ, Pitta jwara-horúčka, Ojokshayaoslabenie a vyčerpanosť, Kapha vriddinádcha, prechladnutie, ajírnanetráavenie, ámadosha-toxíny v GI trakte/povlak na jazyku s červenými bodkami
Inkubačná doba
v ľahkých prípadoch 2 týždne, v ťažších až 3-6 týždňov
Množstvo nakazených
80,9 % ľahké prípady,13,8 % vážne, 4,7% kritické a 2% smrteľné
Hlavné príčiny nákazy
pojedanie mäsa, slabá hygiena, oslabená imunita alkoholom a sexom, oslabené pľúca od znečisteného prostredia
PREVNCI POMOCOU DIÉTY,
ŽIVOTOSPRÁVY A BYLÍN
Áyurvedska liečba a prevencia je postavená na troch pilieroch menovite na diéte, ktorá je najdôležitejším faktorom pri udržiavaní zdravia a pri liečbe samotnej, životospráve, ktorá udáva náš denný režim a udržuje v rovnováhe biorytmus orgánov a tkanív a liekoch, ktoré nás harmonizujú, liečia a posilňujú náš organizmus i obranyschopnosť. V rámci stravy je najlepšie používať doma vypestované potraviny alebo biopotraviny. Hodnota jedľa je v čerstvosti a čistote. Najdôležitejšie je neprejedať sa, jesť tak akurát, do tretiny zaplniť žalúdok tekutou stravou(polievka, tráviaci nápoj) a do polovice tuho stravou, tretina žalúdka by mala ostať prázdna pre tridoshe.
Žalúdok nám povie kedy máme dosť podľa odgrgnutia. Naša kapacita/objem žalúdka je udaná objemom spojených dlaní. Tri jedlá denne sú postačujúce, ako raňajky, obed a večera, plus ovocie medzi jedlami na desiatu a olovrant.
DIÉTA AKO PREVENCIA
MANTRA
Jedlo je základ hmotného života.
Správna diéta udržuje v rovnováhe náš jatargagni-metabolizmus alebo trávenie. Ideálne je v tomto období jesť potraviny, ktoré odhlieňujú, sú harmonizujúce pre všetky elementy a chute ako pálivá/horká a trpká by mali dominovať. Napríklad len teplá/varená kuchyňa sa odporúča v chladnom období jari, ovocie varené alebo sparené. Šaláty len reďkovka/mrkva. Je vhodné vyhýbať sa syrom, mäsu, rybám, vajciam, sladkostiam, alkoholu, káve, mrazenej a konzervovanej strave. Dobé je obmedziť rafinovaný cukor a zamerať sa na med, ktorý sa však nesmie variť ani piecť, pridávať len po vychladení. Med je podľa Áyurvedy najlepší prostriedok na vyrovanie a kontrolu Kaphy, hlinu v tele.
OVOCIE
ideálne medzi jedlami na desiatu alebo na olovrant, aj v podobe štiav
granátové jablko, čučoriedky v akejkoľvek podobe(posilňujú imunitu), bobuľoviny ako maliny, ostružiny, červené hrozno, varené jablká so škoricou, pomaranče, mandarínky, citrón, limeta, grepfruit, pomelo, ďatle
ZELENINA
varená na pare alebo dusená na vode, pečená v rúre, ako príloha
brokolica, karfiol, špargľa, artičoka, cukina, hokaido tekvica, varený špenát, batát, topinambur, reďkovka, červená repa, chren, mrkva, petržlen, zeler, kaleráb,
OBILNINA
ako hlavné jedlo dňa na raňajky, obed a menej na večeru
jačmen, tvrdá pšenica, špalda, amarant, qinoa, pohánka, basmati ryža hnedá, červená ryža, pšeno, raž
STRUKOVINA
v podobe polievky alebo prívarku(počas varenia zbierať penu)
všetky druhy šošovice, hrach, cícer, mungo, adzuki, zelená fazuľka, urad dhal
KORENIE
pridávať do všetkých jedál
čierne korenie, dlhé korenie, zázvor, klinček, škorica, kardamóm, rozmarín, tymián, oregano, šalvia, levanduľa, badyán, aníz, asafoetida, citrónová kôra, čierna alebo himalájska soľ
BYLINKY
čaje k jedlám alebo medzi jedlami, bylinné džemy na konci jedla
Amalaki, guduchi, tulasi, triphala, trikatu, moringa, pľúcnik, podbeľ, šalvia, žihľava, levanduľa, chyavanprash, talisapatradi churnam, karpooradi churnam, sitopaladi churnam,
MLIEČNE VÝROBKY
povarené, nie studené( posilujú ojas-imunitu a lymfu)
Zlaté mlieko(povarené s kurkumou), podmaslie s čiernym korením a soľou, smotanu do varenia s bylinkami, ghí-maslový tuk (prídávať ako zásmažku až na koniec varenia)
ŽIVOTOSPRÁVA AKO PREVENCIA
MANTRA
Naše myšlienky a túžby sa stávajú našimi činmi, naše činy sa stávajú zvykmi,
zvyky vytvárajú charakter a ten je základom ľudského života.
Áyurveda odporúča dodržiavať dínacharya, denný režim a rtucharya sezónny režim na život bez chorôb a dosiahnutie dlhovekosti. Deň si môžeme rozdeliť na tri časti po 8mich hodinách, 8 hod môžeme venovať telu (spánok, jedenie, cvičenie), 8 hodín práci(bez práce nie sú koláče, karma není zdarma) a 8 hod venovať rodine a duchovnému rozvoju. Najdôležitejšie body denného režimu zhrnieme v nasledujúcich bodoch:
Kvalitný spánok pred 22:00 a skoré zobudenie sa pred svitaním v čase brahma-muhúrta dáva dlhovekosť a silné zdravie
Spánok pred polnocou má dvojnásobný účinok na regeneráciu a revitalizáciu, dôležité je dosiahnuť hlboký spánok, kde sa regeneruje aj duša a mozog v tom čase otvára cievy a detoxikuje patogény. Najlepšie ak človek v zime spí na ľavom boku, čo zahrieva a v lete na pravom boku, čo ochladzuje.
Pri zobúdzaní vstávať postupne, vzdať úctu živou a Bohu mantrou/modlitbou
Postupné zobúdzanie a aktivovanie vedomej strany teľa dáva pokojnú myseľ a prednesenie modlitby dáva vďačnosť za život.
Prvá cesta po zobudení by mala smerovať na toaletu a vykonať malú a veľkú potrebu
Vylučovanie odpadových látok je kľúčovou činnosťou ráno po zobudení, ideálne ešte pred svitaním, keď sa vytvára nová krv. Na veľkej potrebe by sme mali čupieť, nie sedieť, aby sa nám otvorilo hrubé črevo. Namiesto toaletného papier sa odporúča používať vodu, bidet a zadok si umývať ľavou rukou. Je to zdravšie čistejšie, zatvára sa tým konečník. Ak nefunguje peristaltika, treba vypiť vodu z medenej nádoby alebo minerálnu vodu a rozhýbať si telo cvičením, pohybom. Vylučovať výkaly ráno po zobudení je zvyk, ktorý sa dá naučiť. Znesené hrubé črevo oslabuje imunitu, zdravá mikroflóra je dôležitá pre silnú imunitu, preto je dobré užívať probiotiká s psyllium denne.
Po toalete by sme mali venovať čas hygiene, očiste piatich zmysľov a tela
Očista zmyslov poznávacích a činných patrí k neoddeliteľnej súčasti rannej hygieny, zuby treba čistiť bylinným práškom alebo pastou(neem,miswak, kurkuma, gáfor, klinček atď),niekedy postačí aj soľ alebo sóda bikarbóna. Jazyk by sme mali oškrabať škrabkou na jazyk ideálne medenou alebo striebornou, povlak na jazyku je živná pôda pre baktérie a vírusy, meď a striebro majú antibakteriálne účinky. Oči si môžem vypláchnuť slanou vodou alebo ružovou vodou. Uši vyšpárať malíčkom, nos vyfúkať a prepláchnuť Jalaneti kanvičkou s fyziologickým roztokom himalájskej soli, keďže sa koronavírus dostáva do teľa hlavne cez nos a ústnu dutinu, výplachom sa dezinfikuje. Do nosa a uší si môžeme kvapnúť sezamový olej alebo tekuté ghí. Hrdlo si môžeme vykloktať slanou vodou a na záver môžeme mlgať sezamový olej 5min. Kožu si očistíme teplou a studenou sprchou, začíname teplou, namiesto mydla môžeme použiť pastu z cícerovej múky(cícer.múka 50g, minerálna voda a 1 čaj. lyž. kurkumy, neemu alebo santalu) a sprchu končíme studenou vodou.(otužovanie zvyšuje obranyschopnosť organizmu).
Po hygiene si oblečieme čisté šaty a aplikujeme bylinné parfémy
Šaty by sme mali nosiť čisto vyprané a z čisto prírodných materiálov, koronavírus dokáže prežit niekoľko dní na plaste(polyamid, polyester, elastán, lykra atď), ale na vlne, kašmíry, pašmine a hodvábe sa dlho neudrží, max pár hodín, lebo obsahujú lanolín a prírodné antibakteriálne ingrediencie a majú samočistiaci účinok ako vlasy. Parfum by mal byť tiež čistý prírodný, najlepší na jar je šafran, klinček, drevné esencie alebo musk, agar. To zvyšuje imunitu a životnú silu ojas.
Ranná rozvička
Na rozhýbanie si tela je vhodné jogové cvičenie Vítanie Slnka, 5 tibeťanov, tým sa dostáva celé telo do harmónie pohybom. Dychové cvičenie pránáyáma na čerstvom vzduchu v prírode ako Kapalabhati posilňuje detoxikáciu pľúc a zvyšuje ich imunitný systém zvaný ojas.
Ranný nápoj 1 hodinu pred raňajkami
Áyurveda odporúča vypiť odstátu vodu z medenej nádoby alebo filtrovanú prevarenú vodu na výplach močového mechúra a obličiek, na detox vodného systému.
VŠEOBECNÉ RADY AKO SA NENAKAZIŤ
MANTRA
Zdravý rozum nadovšetko.
1. Noste rúško
Koronavírus sa šíri hlavne vzduchom, tak je ideálne mať rúško z vlny, plnené soľou a levanduľou, poprípade si na papierové kvapkajte éterické oleje na dezinfekciu.
2. Doma používajte čističku vzduchu a difuzér s éterickými olejmi na dezinfekciu ovzdušia
Až 70 % jedovatých látok ktoré sa nám dostávajú do tela pochádzajú z našich interiérov, jedná sa o bifenoly, ftaláty, aldehydy v plastoch, lepidlách, rozpúšťadlách, čistiacich prostriedkoch a náteroch. Všetky tieto jedy oslabujú našu imunitu.
3. Udržujte si telo hydratované počas dňa
Odporúča sa piť zázvorový čaj po dúškoch každých 15min, tekutina spláchne vírus do žalúdka, kde ho spáli kyselina chlórovodíková.
4. Vyhýbajte sa masám ľudí
Vážnymi následkami postihuje hlavne ľudí s oslabenou imunitou, starších nad 70 rokov, ľudí s dlhodobými zdravotnými problémami a tehotné ženy, treba sa vyhýbať takýmto ľuďom a miestam, kde sa zhromažďujú, napríklad nemocniciam, kde sa vírus šíri najrýchlejšie.
5. Počas dovolenky/obmedzení trávte viac času v prírode, v parkoch
Najmä ihličnaté stromy majú schopnosť cez fytoncídy dezinfikovať ovzdušie okolo seba pričom vylučujú počas dňa pránu/kyslík potrebný pre život a dobrú imunitu.
6. Vyhýbajte sa nadmernej sexualite
Príliš častí sex oslabuje ojas, imunitný systém, preto zdržanlivosť/celibát prospieva celkovej vitalite organizmu, sledovanie pornografie tiež oslabuje imunitu.
7. Umývajte si ruky mydlom a horúcou vodou
Vírus dokáže na oceli a plaste prežiť až 72 hodín, preto po cestovaní MHD alebo dotýkaní sa kľučiek si treba poriadne vyčistiť teplou vodou a mydlom rúk, áyurveda odporúča bylinné mydlá z neemu, tradične sa používal aj popol, ktorý je zásaditý, a na baktéria pôsobí ako žieravina, koží však neškodí, alebo cícerová múka s kurkumou a neemom.
8. Nedotýkajte sa úst, tváre, očí alebo nosu
Človek sa priemerne dotkne tváre cez deň aj niekoľko tisíc krát, prenosom z dlaní na tvár je väčšia pravdepodobnosť vdýchnuť koronavírus nosom alebo ústami. Bolo zistené, že koronavírus sa dokonca dokáže do tela dostať aj cez rohovku oka.
9. Vyhýbajte sa strachu a panike
Strach celkovo oslabuje imunitu tým, že nepriaznivo pôsobí na tráviaci oheň v žalúdku. Je dobré si urobiť zásoby trvanlivých potravín, ale netreba to s panikou nakupovanie preháňať. Ak človek žije podľa univerzálnych zákonov, Matka Príroda sa vždy nejako postará.
10. Vykurujte domov a ľudí doma po vychádzke šalviou
Je dokázané, že vykurovanie šalviou bielou ničí až 94% patogénov v ovzduší, baktérie a víry prežívajú v prachových časticiach, preto je dobré pravidelne utierať prach a vysávať.
11. Nejedzte na noc ťažké, tučné jedlá a sladkosti
V noci sa spomaľuje metabolizmus a väčšina kalóriíí sa v noci ukľadá ako podkožný tuk. Jedenie kaphických jedál na noc zahlieňuje GI trakt, lymfu a dýchacie cesty, lepšie jesť ľahšie jedlá a menšie porcie.
12. Držte pôst na ekadashi/11.deň po Splne a Novu Mesiaca
Áyurveda odporúča pôst bez jedla minimálne dva krát za mesiac. Je dokázané, že pôst dokáže reštartovať tráviaci trakt, posilňuje imunitu a čistí telo od nahromadených endotoxínov tzv ámy v tele. Celkovo dáva dlhovekosť, vitalitu a silu.
ÁYURVEDSKE PRÍPRAVKY
AKO MOŽNÁ PREVENCIA
MANTRA
Vaše jedlo nech je Vašim liekom a lieky nech sú vašim jedlom
AMALAKI
Emblica officinalis/ Emblika lekárska je rásáyána/omladzujúci tonik, ktorý obsahuje 20 krát viac vitamínu C ako citrón, navyše má vysoký obsah antioxidantov, polyfenolov, extrémne posilňuje imunitu a vitalitu. Áyurveda odporúča dva plody denne, ráno a večer dlhodobo na zvýšenie ojas.
TRIPHALA
Zmes troch bylín, amalaki, haritaki a bibhitaki, je jedna z najbežnejšie dostupných, áyurvedskych prostriedkov súčasnosti a patrí tiež medzi silné toniky, omladzujúce posilňujúce imunitu a ojas/vitalitu. Účinok je hlavne cez detoxikáciu gastro-intestinálneho traktu, Triphala harmonizuje všetky tridoshe a tkanivá v tele. Užíva sa pred spaním čajová lyžička v teplej vode alebo ráno po zobudení, po hygiene.
CHYAVANPRASHAM
Najznámejší bylinný džem v Áyurvede, je kombináciou vysokej koncentrácie amalaki a vyše 40tich bylín. Detoxikuje a omladzuje, vyživuje všetky tkanivá a orgány, užíva sa v chladnom počasí a podnebí na podporu imunity. Užíva sa 2x denne ráno a večer 1 čaj.lyž až 1 pol.lyž po jedle.
NEEM
Azadaricta indica/Zedarach indický je bylina pôsobiaca silne antibakteriálne a antivíroticky na dýchací , tráviaci a obehový systém. Má blahodarný účinok na podporu ľudského zdravia cez ničenie patogénov a jedovatých látok v tele. Pôsobí antipyreticky, znižuje horúčky vírového typu. Podporuje očistu pečene, sleziny, krvi a GI traktu. Odporúča sa užívať nepretržite len jeden mesiac,2xdenne medzi jedlami čaj(1/2 čaj.lyž sa zaleje vriacou vodou 2dcl)
TULASI
Ocimum sanctum/Bazalka posvätná je jedna z najviac liečivých bylín rastúcich na našej planéte. Pôsobí na dýchací , tráviaci a nervový systém. Má silno antiseptický a antibakteriálny účinok, lieči kašeľ, prechladnutie, bolesti hlavy, horúčky a živá rastlinka očisťuje ovzdušie, preto sa tradične v Indii pestuje v každej domácnosti. Užíva sa zápar 1g v horúcej vode, 2x denne po jedle alebo v kapsulách.
TALISAPATRADI, SITOPALADI, KARPOORADI CHURNAM
Jedná sa o bylinné zmesky v prášku so sušenou trstinovou šťavou a používajú sa na všetky druhy dýchacích ochorení ako suchý kašeľ, zápal pľúc, Pneumonia a nádcha, hlienovitý kašeľ. Prečisťujú dýchacie cesty a podporujú imunitu pľúc a lymfatického systému. Užívajú sa 3x denne po jedle 1 čaj.lyž.
KARDAMÓN, ŠKORICA, KLINČEK, DLHÉ KORENIE, ZÁZVOR, ČIERNE KORENIE
Zmes zýchto korenín sa používa na výrobu čaju. Pôsobia primárne na tráviaci trakt, dýchací systém a lymfatický systém. Podávajú sa vo forme čaju s medom 3x denne k jedlám.
ECHINACEA
Echinacea angustifolia/Echinacea úzkolistá pôsobí primárne na dýchací a lymfatický systém. Má čistiaci, antibakteriálny, protivirový a diaforetický účinok. Dokáže velľmi účinne čistiť krv a infekcie v tele. Je to silné prírodné antibiotikum a používa sa na podporu imunity a detoxikáciu. Je to úžasný imunomodulans. Užíva sa ako čaj 3x denne medzi jedlami alebo ako extrakt v kapsuliach.
SKOROCEL, ŠALVIA, PĽÚCNIK, PODBEĽ, SLEZ
Zmes týchto bylín ma čistiaci účinok na dýchací systém, pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, antivíroticky a zlepšuje kvalitu krvi. Užíva sa ráno a večer o 20:00 v čase: keď sú podľa biorytmu aktívne pľúca.
ŠÍPKY
Rosa canina/Ruža šípová je silné tonikum, obsahuje veľa vitamínov B,C,E, a využíva sa pri liečbe zápalov ústnej dutiny a hltana. Obsahuje veľa flavonoidov, vitamín P. Pôsobí proti infekciám a horúčkam. Pije sa čaj.
ŽEŇŠEŇ S MATERSKOU KAŠIČKOU
Ženšen pravý je všeliek, predlžuje život a omladzuje a materská kašička obsahuje všetky vitamíny, minerály a aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje. Užíva sa v ampulkách 2x denne nalačno.